Sök frågor och kategorier

Kategori – monarki i sverige

Vad betyder monarki

Monarki är ett statsskick som olika länder har, alltså landets statschef är monark (Kungen drottning, kejsare osv). Till exempel så är Sverige en konstitutionell monarki. Det menas att vi har en kung men han har begränsade möjlighet att bestämma. Ha en bra kväll!

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 61 poäng, 4 kommentarer

Bookmark and Share

Är liberala för eller mot monarkin?

Liberalerna i Sverige är mot monarkin och det är en kamp som pågått under många år.

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 12 poäng, 0 kommentarer

Bookmark and Share

Varför har inte dagens kung någon makt i samhället och vilket är förlorade den svenska monarken sin makt?

Sverige är vad man kallar en konstitutionell monarki. Det betyder att monarkens, statschefens, uppgifter regleras av grundlagen. Den svenska kungen har under de senaste 200 hundra åren förlorat så gott som all sina politiska makt. Efter regeringsformen 1974 har kungen ingen politisk makt är endast Sveriges ansikte utåt.

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 10 poäng, 0 kommentarer

Bookmark and Share

Vad är monarki?

Monarki är ett statsskick där statsöverhuvudet är monark (kung, drottning, kejsare eller motsvarande). Vi tillämpar detta statskick i Sverige, motsatsen heter republik.

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 2 poäng, 0 kommentarer

Bookmark and Share

Vem är kungen i finland?

Finland har ingen kung, och har faktiskt aldrig haft det heller. Finland är idag en republik, ledd av en president och statsminister. Förr i tiden tillhörde Finland dels Sverige, dels Ryssland, och de båda länderna tillträdde Storfurstar respektive Generalguvernörer för att styra det egna landet. Finland har således aldrig varit en monarki.

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 1 poäng, 0 kommentarer

Bookmark and Share

Vem är president i sverige

Sverige har ett statsskick som kallas för monarki där en kung, drottning, kejsare eller motsvarande är statsöverhuvudet. Exempelvis USA är en republik där denna roll istället fylls av en president. Kungens roll i Sverige som ledare har minskat över åren och är numera närmast en representativ symbol. Vår statsminister däremot har en mer direktiv roll i samhället och åsikterna om vi ska fortsätta vår monarki i Sverige eller gå över till en republik är väldigt delade men majoriteten anser att vi ska behålla vårat nuvarande statsskick. Därför har vi ingen president i Sverige.

Betygsätt svaret Rösta upp Rösta ned 0 poäng, 2 kommentarer

Bookmark and Share
  • 1